10-7-2019 – Orgelconcert door Vincent van Laar op het Bach-orgel

woensdag 10 juli 2019 20.00 uur

Bachorgel Grote Kerk Dordrecht

Friedrich Wilhelm Herschel (1738 - 1822)
- Sonata in d
- Sonata in F
- Sonata in Bes
- Sonata in g

Dietrich Buxtehude (1637 - 1707)
Herr Christ, der einig Gottes Sohn BuxWV 192
Praeludium in a                               BuxWV 151
Canzonetta in a                               BuxWV 225

Anonymus (18e eeuw)
- Jesu, meine Freude                     BWV Anh. 58
- Was Gott tut, das ist wohlgetan  BWV Anh. i. V
- Fuga in e-moll                             BWV Anh. 95

Johann Philipp Kirnberger (1721 - 1783)
Fuga in e- moll                              BWV Anh. 94

Johann Sebastian Bach (1685 - 1750)
Concerto in a-moll (naar Vivaldi)   BWV 593
- Tempo Giusto
- Adagio
- Allegro
Herzlich tut mich verlangen           BWV 727
Praeludium in c-moll                      BWV 995.1
-orgelbewerking door de concertgever
 naar het Praeludium in g voor luit

Vincent van Laar treedt veelvuldig op als organist, klavecinist en continuospeler. Naast zijn grootste passie, de muziek van J.S. Bach, gaat zijn voorliefde met name uit naar de werken van J.P. Sweelinck en het Noord-Duitse repertoire van de 17de en 18de eeuw.
Als continuospeler en solist is hij o.a. verbonden aan Concerto d’Amsterdam en The Northern Consort.
Vincent van Laar studeerde onder meer bij Nico van den Hooven, Harald Vogel, Glen Wilson en Bob van Asperen. In 1984 behaalde hij aan het Utrechts Conservatorium het diploma orgel UM, in 1988 behaalde hij aan het Koninklijk Conservatorium te ’s Gravenhage het diploma klavecimbel UM.
Vincent van Laar werd prijswinnaar van orgelconcoursen in Zeerijp (1981), Toulouse (1983) en Alkmaar (1991).
Hij verzorgde vele radio-opnamen. Op cd verscheen van hem onder meer:
- het integrale orgelwerk van Melchior Schildt, gespeeld op het Schnitger-orgel te Norden.
- de 24 Capricetten van Jacob Wilhelm Lustig, gespeeld op clavecimbel en het Hinsz-orgel te Appingedam.
- cantates van J.S. Bach voor obligaat orgel, samen met countertenor Maarten Engeltjes en Concerto d’Amsterdam

- de complete orgelwerken van Johann Adam Reincken en Nicolaus Bruhns (Martinikerk Groningen)
- de Leipziger orgelkoralen van J.S. Bach gespeeld op het Christian Vater-orgel in Melle
Tevens werkte Vincent van Laar als organist mee aan de met een Edison bekroonde NM classics cd-opname van Sweelincks complete klavierwerken.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt
door het Fonds Podiumkunsten