24-8-2019 – Toeristenconcert door Arie de Bruijn op het Bach-orgel

Heinrich Scheidemann (1596-1663)
Erbarm dich mein, o Herre Gott
1 versus, II versus

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Aus der Tiefe rufe ich BWV 745

Johann Gottfried Walther (1684-1748)
Jesu, meine Freude
10 Partiten (1712)

Johann Christoph Kellner (1736-1803)
Preludium C-dur

Bachinspirator Buxtehude was een leerling van Heinrich Scheidemann. Scheidemann’s bijdrage aan de orgelliteratuur uit de vroeg barok is vooral gelegen in koraalvoorspelen op Lutherse melodieën zoals Erbarm dich mein, o Herre Gott. Een berijming van psalm 51. Bach schreef over dezelfde melodie zijn BWV 721.
Bachs Aus der Tiefe is tweedelige bewerking van een Lutherse berijming van psalm 130. Of is het toch een ‘in memoriam’ (sage zu der Welt: Adé) van C. Ph. E. Bach voor zijn vader?
Walther, een verre neef tevens vriend van Bach, schreef maar liefst 10 variaties over het geliefde Lutherse koraal: Jesu, meien Freude. Een dankbaar werk om de klankleuren van het Bachorgel te etaleren.
Kellners vader, Johann Peter Kellner stond in persoonlijk contact met Bach. Kellners muziek heeft vooral een grote ‘Spielfreudigkeit’.

Arie de Bruijn volgde orgellessen bij o.a. Cor Visser, Lambert van Eekelen, Ton Kos en Cor Ardesch.
In 1977 behaalde hij het diploma “Kerkelijk Orgelspel” bij de Gereformeerde Organistenvereniging en in 1981 het “Diploma Kerkmuziek” bij de Commissie voor de Kerkmuziek van de Hervormde Kerk.
Hij vierde maart 2019 zijn 50 jarig jubileum als kerkorganist.
Arie de Bruijn is vaste organist van de Gereformeerde Kerk “De Morgenster” in Papendrecht.
Tevens is hij vaste begeleider bij Vocaal Ensemble Cantica uit Almkerk en Ensemble Lyrico.
Hij treedt op als organist en klavecinist, en is dirigent van vocaal ensemble “Chantez”.
Daarnaast is hij voorzitter van de Stichting Zaterdagmiddagconcerten te Papendrecht, waarvoor hij in 2004 een Koninklijke onderscheiding ontving.