Expositie van Wim van Hoogdalem

Nu tot en met 31 oktober, Grote Kerk Dordrecht.

Wim van Hoogdalem is een schilder uit Leerdam. Hij heeft les gehad van de Theo de Kok, schilder van de Haagse Academie die lange tijd in Kedichem heeft gewoond en van Piet Mulder, een landschapschilder uit Geldermalsen. Een gedegen opleiding waarmee hij alle facetten van het kunst-schilderen zich heeft eigen gemaakt.

Tegenwoordig schildert hij het meest in acryl en aquarel en vooral deze laatste, moeilijke techniek is voor hem een uitdaging, iedere penseelstreek moet meteen raak zijn, bijwerken is haast niet mogelijk!

Zijn onderwerpen haalt hij uit zijn directe omgeving, landschappen, stads- en dorpsgezichten waarbij de Alblasserwaard en de Vijfherenlanden een dankbare bron van inspiratie zijn. Ook de stad Dordrecht heeft een speciaal plekje gekregen in zijn oeuvre. Maar ook bloemstillevens en portretten worden door hem met veel liefde op doek en papier gezet.

“Bijna elke dag vertoef ik wel in mijn atelier, gemotiveerd en geïnspireerd om weer een nieuw ‘avontuur’ te beginnen. Want een avontuur is het in die zin, dat ik een afbeelding wil maken die ik in mijn hoofd heb, maar waarbij ik niet het resultaat krijg wat ik wil. Vooral het vinden van de juiste sfeer is voor mij belangrijk. Lukt dat niet, dan begin ik gewoon opnieuw of aan een ander onderwerp, want bij aquarelleren heb ik vaak meerdere papieren tegelijk opgespannen. Het geeft dan een heerlijk en voldaan gevoel als de voorstelling wel aan mijn verwachtingen voldoet.”

De werken van Wim van Hoogdalem zijn het afgelopen jaar enorm in de belangstelling geweest met een expositie in Gorinchem afgelopen voorjaar, in de Grote kerk van Leerdam deze zomer en nu in de nazomer in de Grote Kerk in Dordrecht. Te zien is een breed scala aan werken, van landschap tot portret, waarbij de meeste werken te koop zijn, behalve de werken die afkomstig zijn uit particuliere verzamelingen en uit de verzameling van de kunstenaar zelf.