Gedachtenisbijeenkomst 12 november

Gedachtenisbijeenkomst 12 november, 19.00 uur

Op 12 november 1942 en de dagen rond die datum, dus 75 jaar geleden, werd een groot aantal Joodse Dordtenaren opgepakt en afgevoerd naar de Hollandsche Schouwburg en vandaar naar kamp Westerbork en de vernietigingskampen, onder hen ook de – tot op heden – laatste Dordtse Rabbijn en zijn familie, het gezin Katan. Een zeer donkere periode in de geschiedenis van onze stad.

Vanuit het Platform van Dordtse kerken is in samenwerking met het Ivrietkoor ‘Al Naharot’ uit Dordrecht het initiatief genomen een gedachtenisbijeenkomst te houden in de Grote Kerk.

Na 75 jaar zal eindelijk Kaddish gezegd worden, het Joodse gebed voor overledenen, uitgesproken door Chazzanit Hannah Verhulst.
Zij zingt het ontroerende herdenkingsgebed "El Male Rachamiem", waarin zij ook over de concentratiekampen zingt.

Bertie Rodrigues, een van de overlevenden zal spreken.
Jonge Joodse mensen zullen kaarsen aansteken als teken dat het Joodse licht niet gedoofd is en als teken van hoop.
Het koor "Al Naharot" zal herdenkings- en klaagliederen in het Ivriet ten gehore brengen, het koor staat onder leiding van Doron Peper.

Verdere muzikale medewerking wordt verleend door een aantal violisten, een celliste, een pianist en de organist van de Grote Kerk, Cor Ardesch.

De Dordtse Joodse dichter Edjo Frank leest een eigen gedicht voor, passend bij deze herdenking.

Namens de Gemeente Dordrecht zal de burgemeester, dhr. A.W. Kolff het woord voeren.

Ds P. Wansink van de Grote Kerk leidt de herdenking.

Een bijzondere bijeenkomst waarvoor ik u van harte wil uitnodigen. Iets scherper gesteld: u zou het als een heilige plicht kunnen beschouwen te komen. Uw komst onderstreept immers dat het lot van Joodse Dordtenaren, slachtoffers van redeloos geweld, ons zeer ter harte gaat.

ds P. Wansink

De kerk is open vanaf 18.30 uur

Na afloop wordt er koffie en thee geschonken in het Mariakoor.