Henk Helmantel exposeert

Henk Helmantel exposeert in de Grote Kerk
De bekende Groningse schilder Henk Helmantel exposeert in de Grote Kerk Dordrecht. Na grote exposities in binnen- en buitenland, zoals een overzichtstentoonstellingen in het Chimei Museum in Taiwan en in Museum Gouda, is van november 2018 tot mei 2019 een beperkt deel van zijn oeuvre te zien in de Grote Kerk van Dordrecht.
Op 24 november opent de Commissaris van de Koning van Groningen, F.J. Paas, deze expositie.

Henk Helmantel
Henk Helmantel (1945) wordt gezien als één van de belangrijkste representanten van het hedendaags realisme. Hij is beroemd geworden met zijn lichte, serene stillevens, maar schildert ook veel kerkinterieurs. Met name de dramatische licht-donkercontrasten, gezien bij de zeventiende-eeuwse meesters, kenmerken de schilderijen van Helmantel.
Zijn werk vindt in brede kringen en internationaal grote waardering. Zijn werk is te zien in tentoonstellingen in binnen- en buitenland. In 2018 viert Henk Helmantel zijn 50 jarig kunstenaarschap.

Ode aan de Synode
400 jaar geleden werd de Synode van Dordt gehouden. Dordrecht organiseert onder de naam Ode aan de Synode vanaf november 2018 tot mei 2019 diverse publieksactiviteiten ter herdenking van deze historische gebeurtenis.

De Grote Kerk, het enige nog te bezoeken gebouw, dat in de synode een (grote) rol heeft gespeeld, neemt deel aan deze manifestatie. Tijdens deze manifestatie is de expositie met werk van Helmantel, misschien wel dé cultuur-calvinistische kunstenaar van vandaag, te zien.
Helmantel vervaardigde voor deze expositie een aantal schilderijen. Hij liet zich in enkele stillevens inspireren door attributen uit de tijd van de Synode uit het Depot van het Dordrechts Museum. Ook de Stoop-bijbel, een illegale vertaling van de bijbel, die de Dordtse burgemeester Cornelis van Beveren tot 1572 in zijn schoorsteen verstopt had, inspireerde Helmantel.
Daarnaast zal een kerkinterieur van de Grote Kerk te zien zijn, een interieur waar Helmantel inspiratie voor vond toen hij eerder dit jaar Dordrecht bezocht.

Opening van de expositie
De opening van de expositie vindt op 24 november plaats, uiteraard in de Grote Kerk.Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart zal vanaf 13:30uur met bewerkingen van liederen uit de tijd van de Synode iedereen attenderen op de bijeenkomst.
De openingshandeling zal worden verricht door de geboren Dordtenaar, René Paas, thans Commissaris van de Koning van Groningen. Mevrouw Annabel Dijkema, conservator van museum Catharijneconvent, zal het werk van Helmantel in kunsthistorisch perspectief plaatsen.
Ook Henk Helmantel zelf zal het woord voeren.
Het geheel wordt afgewisseld met passende muziek door stadsorganist Cor Ardesch.
Na het officiële gedeelte bestaat de gelegenheid de expositie te bekijken onder het genot van een hapje en drankje.

Persontmoeting
Aan de eind van de ochtend, van 11.00 tot 12.00h, is er in de Grote Kerk gelegenheid de kunstenaar kort te interviewen en foto’s te maken.

24 november 2018

11:30-12:15h Persontmoeting met de kunstenaar
13:30-14:00h Inloop tijdens torenmuziek van stadsbeiaardier Boudewijn Zwart
14:00-15:00h Officiëel openingsprogramma met voordrachten van mr drs F.J. Paas,drs A. Dijkema en H. Helmantel, afgewisseld met orgelmuziek vanstadsorganist Cor Ardesch
15:00-16:00h bezichtiging expositie

Openingstijden expositie (24 november 2018 – 26 mei 2019)
November – Maart
wo-zo 12:00-16:00 uur

April – mei
di-za 10:30-16:30 uur
zo 12:00-16:00 uur

Nadere informatie
De expositie wordt georganiseerd door de Vereniging Vrienden van de Grote Kerk te Dordrecht, in samenwerking met de Grote Kerk Dordrecht.
Voor meer informatie en contactgegevens van de kunstenaar leest u verder op https://www.henkhelmantel.nl

Voor meer informatie over de expositie kunt u vinden op https://helmantelindordrecht.nl

Meer informatie over de Vereniging Vrienden van de Grote Kerk te Dordrecht is online te vinden https://grotekerkdordrecht.com/vrienden/