City pastoraat

Wie de Grote Kerk binnenkomt, betreedt een gewijde ruimte. U bezoekt niet zomaar een oud gebouw, ook geen museum, maar een Godshuis.
Eeuwen geleden hebben bouwmeesters er al hun vermogen in gelegd een huis te bouwen de heilige God waardig. Waar de blik als vanzelf naar boven getrokken werd. Waar je even het gevoel kreeg bij God thuis te komen. Een huis dat uitnodigde tot stil gebed en tot een vrolijk loflied.
In de loop der tijden is er veel veranderd maar dat bleef gelijk. Het weidse interieur, de hoge gewelven, - ze ademen een heel speciale sfeer en maken je uit al je eigen drukte stil.

Nog steeds, iedere week weer, komen mensen hier samen om de eredienst te vieren. Om bemoedigd, getroost en aangespoord te worden vanaf de oude preekstoel.
Om te bidden. vanuit het eigen leven, en vanuit de vragen van de wereld waarin we wonen.
Om de lofzang gaande te houden voor God in den hoge.
En nog altijd viert dan de ruimte van deze kerk mee.
Denkt u. staande midden in het Hoogkoor, eens in hoe daar de dagelijkse koorgebeden van de kanunniken geklonken hebben. Of, even in een bank tegenover de kansel, hoe men daar al eeuwen komt om kinderen te dopen, doden uit te dragen. om te rouwen en te trouwen.
Als u het treft, hoort u de stem van het orgel die de hele kerk in feeststemming kan brengen. Of de klank van de torenklokken die de stad oproepen.
Wanneer u deze sfeer diep inademt, weet u: de Grote Kerk is niet zomaar een oud gebouw, of een museum, - het is het huis van God en zijn gemeente waarin al meer dan zeshonderd jaar gewoond en gewerkt en geleefd wordt. Onderweg naar de toekomst en op hoop van zegen.
U mag hier te gast zijn. Uit de drukte van de stad en de haast van het alledaagse leven. Geniet van de schitterende grootse bouwkunst en van de meest verfijnde details eraan.

Kom hier ook tot rust en bezinning. Dat hadden de middeleeuwers voor ogen bij de bouw van deze kerk. En dat kan nog steeds meer dan zinvol zijn voor de mens van vandaag.

P.L. Wansink