Nieuws

Notre-Dame organist

Notre-Dame organist

PERSBERICHT Dordrecht, 3 mei 2017
Notre-Dame organist concerteert in Grote Kerk van Dordrecht


Het komt zelden voor dat een Franse organist in Dordrecht concerteert; laat staan een Franse organist van dít wereldse kaliber. De Franse organist Olivier Latry verruilt op 23 juni voor één dag één van de grootste orgels van de beroemde Franse orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll voor het schitterende Kam-orgel. Van de Parijse Notre-Dame naar de Onze Lieve Vrouwe- of Grote Kerk in Dordrecht.

Veelzijdig en ervaren Olivier Latry studeerde orgel bij de beroemde organist en componist Gaston Litaize. Vanaf 23-jarige leeftijd bespeelt Latry het imposante orgel in de Parijse Notre-Dame. Hij is in meer dan 40 landen een veelgevraagd concertorganist. Als solist treed Latry regelmatig op met orkesten als het London Philharmonia Orchestra, het Boston Symphony Orchestra en het Montreal Symphony Orchestra. Sinds 1995 is Latry orgeldocent aan het Parijse Conservatorium. Daarnaast geeft hij masterclasses over de hele wereld.

Repertoire Zijn repertoire strekt zich uit over alle stijlperiodes. Zijn vertolkingen van de complete orgelwerken van Olivier Messiaen zijn bekend over heel de wereld. Ook is hij een befaamd improvisator in de traditie van Charles Tournemire en Pierre Cochereau.

Programma Op vrijdagavond 23 juni laat Latry ons vanaf 20.00 uur genieten van een zeer verrassend programma. Hij neemt ons mee van de Franse muziek van componisten als Fauré, Pierné, Langlais en Alain naar een aantal schitterende stukken van Bach. Afsluitend speelt Latry een spectaculaire improvisatie.

Kaarten bestellen Tot en met 31 mei geldt voor dit bijzondere concert nog de voorverkoopprijs van € 12,50 per kaartje, te bestellen via https://www.grotekerk-dordrecht.nl/event/olivier-latry-organist-notre-dame-kamorgel/. Vanaf 1 juni betaalt u € 15,- per kaartje. De kaarten kunnen snel uitverkocht zijn. Daarom adviseren wij u om snel te bestellen, zodat u verzekerd bent van een plek voor dit adembenemende orgelconcert.

Contactpersoon: stadsorganist Cor Ardesch, info@corardesch.nl, 06-49012726

Website: https://www.grotekerk-dordrecht.nl/event/olivier-latry-organist-notre-dame-kamorgel/ Facebook: @werkgroepmuziekgrotekerkdordrecht en @grotekerkdordrecht Twitter: @grote_kerk Instagram: Grote Kerk Dordrecht Bijlagen: afbeelding Olivier Latry

Lees meer

Van Gogh ochtend- en avonddienst

Wat inspireerde Vincent van Gogh in Dordt

Wist u dat Vincent van Gogh tijdens zijn leven enkele maanden in Dordrecht heeft gewoond?

Het is zelfs bekend dat hij in deze periode regelmatig de Grote Kerk van Dordrecht heeft bezocht. Dit jaar is dit precies 140 jaar geleden. Om dit te herdenken hebben er al enkele activiteiten plaatsgevonden. Als afsluiter van het hele project is op 23 april een speciale kerkdienst om 10.30 uur én een vesperdienst om 19.00 uur in de Grote Kerk van Dordrecht.

In één van zijn brieven schrijft Vincent van Gogh over een preek van de Dordtse Ds Keller van Hoorn van destijds. Deze dominee preekte vrijuit over het verlies van zijn dochtertje, dit raakte Vincent diep. Ook lezen we in zijn brieven over de schilderijen van Arie Scheffer die Vincent bekeek in het Dordrechts museum. De schilderijen hebben toepasselijke titels: Christus consolator (trooster) en Christus renumerator (de genezende Christus, die ons leven vernieuwt). In beide kerkdiensten zijn er prenten van beide schilderijen te bewonderen.

Zondagochtend 23 april legt Ds Paul Wansink in zijn preek de verbinding tussen de preek van Ds Keller van Hoorn en het schilderij van Arie Scheffer. ’s Avonds geeft onze stadsorganist Cor Ardesch in de vesperdienst zijn interpretatie van dezelfde verbinding uit met orgelimprovisaties. Kom genieten van deze twee bijzondere diensten in de Grote Kerk van Dordrecht.

Contactpersoon: Ds Paul Wansink, wansinkp@planet.nl, 078-6459361

Lees meer

Tentoonstelling Iconen Anneke Twigt

Tentoonstelling Iconen Anneke Twigt

Uitnodiging voor de opening van de tentoonstelling van de Iconen van Anneke Twigt-Vasse

De tentoonstellingscommissie nodigt u van harte uit om de opening bij te wonen op vrijdag 28 april om 16.00 uur in de Grote Kerk.
De opening wordt verricht door Ds.Paul Wansink.
Hierna kunt u de iconen bekijken, Anneke is aanwezig om toelichting te geven.
En u kunt onder het genot van een hapje en een drankje met elkaar napraten. 

Anneke Twigt – Vasse, geboren in 1941, woont in Rolde.
In de jaren ’90 ben ik begonnen met kalligraferen. In Duitsland volgde ik een cursus “Buchmahlerei” : het schrijven en versieren van getijden boeken ( miniaturen).
Hier maakte ik kennis met het schrijven van iconen en dat boeide mij en boeit me nog steeds. Vanaf 2000 tot heden volgde ik diverse cursussen iconen schrijven o.a. in kloosters in Duitsland, Denekamp, Maastricht en Groningen en nu nog steeds in Stadskanaal ( bij Hilda Feunekes en Iet Westerbrink).

Iconen zijn afbeeldingen van Engelen, Heiligen, Christus, Moeder Gods en Profeten, die volgens door de Oosters Orthodoxe Kerk vastgestelde regels werden en nog worden gemaakt. Alle gebruikte materialen komen voort uit de schepping ( dus door God gegeven), bijv. hout, konijnenlijm, krijt en pigmenten. Samen vormen zij een nieuwe schepping: de icoon. Iconen zijn onlosmakelijk verbonden met de geest en spiritualiteit van het Oosters Orthodox Christendom. Zij wekken ook in de Westerse
wereld steeds meer belangstelling.      

                                                                                                                       
In het Westen zien we de icoon vaak als een kunstvoorwerp, maar het is in de eerste plaats een religieus voorwerp, maar ze mogen wel mooi zijn! Officieel wordt een icoon niet geschilderd maar geschreven. Men schrijft het Woord van God op de plank.
Ik hoop dat u tijdens uw bezoek aan de iconen tentoonstelling ervaart dat het perspectief niet wegloopt uit de icoon, maar naar de toeschouwer komt, u dus. De persoon op de icoon komt naar u toe. Daarom zijn ze soms over de rand geschilderd.
Tijdens de opening wil ik belangstellenden graag uitleg geven over mijn werk.

Lees meer

Bath Abbey Choir

Bath Abbey Choir

Het “Bath Abbey Choir” komt naar Dordrecht!
Vrijdag 5 mei 2017 20:00 uur

De Grote Kerk organiseert een bijzonder concert met medewerking van het Bath Abbey Choir uit Engeland. Het betreft een uitstekend koor dat voor ca. de helft bestaat uit jongens van 8 tot 13 jaar, die de rol van de sopranen vertolken. De andere helft zijn mannen die het koor vierstemmig maken en de alt-, tenor- en baspartijen voor hun rekening nemen. Koorzangers, zowel jong als oud, blijven deze oude en roemrijke Britse traditie in ere houden, die teruggaat tot de 6e eeuw na Christus. Enkele jaren geleden heeft ook het Winchester College Choir een concert gegeven in de Grote Kerk van Dordrecht. Wij zijn zeer verheugd dat ook het Bath Abbey Choir ons komt bezoeken.

Het repertoire is divers: van het Kyrie, Sanctus en Benedictus van een mis van Byrd tot en met het “God so loved the world” van Stainer. Er wordt zowel Brits repertoire vertolkt van Tallis tot en met Stanford als ook muziek van het vaste land van Europa, onder andere van Haydn en Mendelssohn.

Voor dit bijzondere concert geldt een toegangsprijs van € 12,50 per persoon. Toegangsbewijzen zijn verkrijgbaar aan de zaal vanaf 19:30 uur.

Expositie aquarellen Marco Boer

Vanaf woensdag 19 april tot 1 juli kunt u het kunstproject ‘Great Churches & Organs’ bezichtigen van aquarellist Marco Boer. Het project bevat 12 grote aquarellen die tesamen een presentatie vormen van de rijke nederlandse cultuur.

Om alvast ook in uw agenda te noteren; zaterdagmiddag 10 juni 2017 om 15:30 uur komen muziek & kunst samen! De bekende stadsorganist Cor Ardesch zal dan  in de Grote Kerk van Dordrecht een concert geven op het Kam-orgel waarbij ook de solo aquarellen expositie ‘Great Churches & Organs te bezichtigen is. Iedereen is van hartelijk welkom! Toegang gratis.

Marco Boer (1973) uit Hendrik-Ido-Ambacht aquarelleert sinds 1997 en is vanaf dat moment ook niet meer geëindigd met dit prachtige maar technisch moeilijke medium. Hij geeft de voorkeur aan een geabstraheerde weergave van de realiteit. Kenmerkend is zijn beperkte kleurpalet, om ze vervolgens tot op het bot te ontdekken. Suggereren en de kunst van het weglaten is hem op het lijf geschreven. De noot die je niet speelt klinkt immers vaak het mooist. Met minder woorden meer zeggen.

Marco werkt veel op groot formaat. Vele keren heeft hij in groepsverband en solo geëxposeerd in zowel binnen- als buitenland. Hij won diverse prijzen met zijn aquarellen.

Marco is kaderlid van International Watersociety Holland. Hij werkt in opdracht voor zowel particulieren als voor bedrijven. Voor meer aquarellen van zijn hand en informatie zie www.watercolor.nl of Instagram> watercolour_aquarel.

Lees meer

Brocante 18 maart

 kramenOp 18 maart 2017 organiseert Heerenlanden Events
in de Grote Kerk van Dordrecht:
'BROCANTE IN DE GROTE KERK’ van 10:00-17:00 uur.
Ruim 60 brocanteurs, op deze prachtige locatie, laten hun mooiste brocante
zien, variërend van romantisch, stoer, shabby tot industrieel. Kom heerlijk
struinen tussen de prachtige brocante kramen. Ook een hapje en drankje zal
niet ontbreken! De middeleeuwse Grote Kerk van Dordrecht is een gebouw met
een rijk verleden, waarvan de oorsprong ligt in de 11e eeuw.
Entree: 3,-
Kinderen tot 12 jaar gratis
Adresgegevens:
Grote Kerk Dordrecht
Lange Geldersekade 2
3311 CJ Dordrecht
 
Brocante 18-3-2017

Opbrengst kerstnachtdienst

Tijdens de kerstnachtdienst was de opbrengst van de collecte tijdens de dienst bestemd voor het Diaconaal Aandachtscentrum. Deze collecte heeft het mooi bedrag van € 2.005,21.
Daarnaast hebben vele van u gevolg gegeven aan onze oproep om koffie, thee, melkpoeder en suiker mee te nemen. Dit heeft geresulteerd in 3 volle tafels met deze producten.
Namens het Aandachtscentrum en uiteraard ook de bezoekers hiervan willen wij u hier hartelijk voor bedanken!

opbrengst-koffie-en-thee-front

Lees meer

Actie kerstnacht

 

Actie Kerstnachtdienst 2016  23:30 uur
Traditioneel collecteren we en vragen we aandacht tijdens deze dienst voor een maatschappelijk doel dat breed herkenbaar is en dicht bij ons staat.
Dit jaar is dat het Aandachtscentrum aan de Singel 273-275 in Dordrecht.
Het Aandachtscentrum wil aanwezig zijn in de samenleving en dienstbaar zijn aan medemensen.
Het is een plaats waar:

 • iedereen welkom is die behoefte heeft aan rust, aandacht, begrip of een goed gesprek;
 • mensen hun nood kunnen bespreken en over levens- en geloofsvragen kunnen praten;
 • informatie en advies kan worden gegeven over plaatselijke en regionale (professionele) hulpverlening;
 • doorverwijzing mogelijk is bij acute vragen en nood.Het bezoekersaantal varieert tussen 60 en 80 personen per dag. Op jaarbasis ca 25.000. In het Aandachtscentrum werken ruim vijftig gemotiveerde en getrainde vrijwilligers.  In het Aandachtscentrum wordt gratis koffie en thee geschonken. Met 25.000 bezoeken per jaar kost dit uiteraard een aanzienlijk bedrag. We willen de bezoekers van de Kerstnachtdienst actief vragen om koffie, thee, melkpoeder en suiker mee te nemen.Diaconie Grote Kerk
 • De bezoekers van het Aandachtscentrum zullen u hier erg dankbaar voor zijn!

  Het Aandachtscentrum is voor haar exploitatie volledig afhankelijk van giften. 

  Aanvullende actie:
  In het Aandachtscentrum wordt gratis koffie en thee geschonken. Met 25.000 bezoeken per jaar kost dit uiteraard een aanzienlijk bedrag. We willen de bezoekers van de Kerstnachtdienst actief vragen om koffie, thee, melkpoeder en suiker mee te nemen.
  De bezoekers van het Aandachtscentrum zullen u hier erg dankbaar voor zijn!
  Diaconie Grote Kerk

  koffie-en-thee

 

 

Lees meer