Tentoonstelling Iconen Anneke Twigt

Uitnodiging voor de opening van de tentoonstelling van de Iconen van Anneke Twigt-Vasse

De tentoonstellingscommissie nodigt u van harte uit om de opening bij te wonen op vrijdag 28 april om 16.00 uur in de Grote Kerk.
De opening wordt verricht door Ds.Paul Wansink.
Hierna kunt u de iconen bekijken, Anneke is aanwezig om toelichting te geven.
En u kunt onder het genot van een hapje en een drankje met elkaar napraten.

Anneke Twigt – Vasse, geboren in 1941, woont in Rolde.
In de jaren ’90 ben ik begonnen met kalligraferen. In Duitsland volgde ik een cursus “Buchmahlerei” : het schrijven en versieren van getijden boeken ( miniaturen).
Hier maakte ik kennis met het schrijven van iconen en dat boeide mij en boeit me nog steeds. Vanaf 2000 tot heden volgde ik diverse cursussen iconen schrijven o.a. in kloosters in Duitsland, Denekamp, Maastricht en Groningen en nu nog steeds in Stadskanaal ( bij Hilda Feunekes en Iet Westerbrink).

Iconen zijn afbeeldingen van Engelen, Heiligen, Christus, Moeder Gods en Profeten, die volgens door de Oosters Orthodoxe Kerk vastgestelde regels werden en nog worden gemaakt. Alle gebruikte materialen komen voort uit de schepping ( dus door God gegeven), bijv. hout, konijnenlijm, krijt en pigmenten. Samen vormen zij een nieuwe schepping: de icoon. Iconen zijn onlosmakelijk verbonden met de geest en spiritualiteit van het Oosters Orthodox Christendom. Zij wekken ook in de Westerse
wereld steeds meer belangstelling.

In het Westen zien we de icoon vaak als een kunstvoorwerp, maar het is in de eerste plaats een religieus voorwerp, maar ze mogen wel mooi zijn! Officieel wordt een icoon niet geschilderd maar geschreven. Men schrijft het Woord van God op de plank.
Ik hoop dat u tijdens uw bezoek aan de iconen tentoonstelling ervaart dat het perspectief niet wegloopt uit de icoon, maar naar de toeschouwer komt, u dus. De persoon op de icoon komt naar u toe. Daarom zijn ze soms over de rand geschilderd.
Tijdens de opening wil ik belangstellenden graag uitleg geven over mijn werk.