Koorbanken

Deze weken lezen we in de kerk gedeelten uit het Oude Testament die zijn afgebeeld op de koorbanken. Vanaf die banken werd op het hoogkoor gezongen, de dagelijkse getijden. Het houtsnijwerk op die koorbanken is een van de schatten van de Grote Kerk. Voor kunsthistorici een feest. Maar ook een klein feestje voor gewone gemeenteleden. Prachtige figuren. Deels met Bijbelse verhalen als onderwerp. De keuze van de verhalen lijkt wat willekeurig, alsof de opdrachtgever, of kunstenaar bedacht heeft: dat verhaal vind ik mooi. Deze foto stuurt onze blik via het verhaal van Mozes die een koperen slang moest oprichten (Numeri 21) de kerk in. De slang met de kruisvormige standaard werd gezien als een beeld voor Christus die de dood overwint. Zo kijken we baar de kerk: Christus is het leven voor de wereld.

Tekst: Paul Wansink
Foto: Ilse de Deugd

Kerk in beeld