Het Grote Kerk Gebouw

De Grote of Onze- Lieve- Vrouwe Kerk van Dordrecht is al eeuwenlang onderdeel van de binnenstad van Dordrecht. Een waarschijnlijk rond 1100 gebouwde kapel vormde het begin. Deze kapel werd afgebroken en vervangen door een groter gebouw, dat in de loop der tijd uitgroeide tot het volwaardige kerkgebouw van nu. Met haar imposante uiterlijk is de Grote Kerk bepalend voor het silhouet van Dordrecht.

De Grote Kerk is Rijksmonument en staat in de Top 100 van de Rijksdienst voor Monumentenzorg (tegenwoordig Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed) uit 1990.

De kerk heeft een rijke bouwgeschiedenis met complexe restauraties. De toren is eigendom van de gemeente Dordrecht. Het schip van de sinds 1572 protestantse kerk is eigendom van de kerkelijke Hervormde Gemeente Dordrecht, de fusiegemeente waarvan de Grote Kerk Gemeente deel uitmaakt. Er zijn drie orgels in de Grote Kerk met een eigen historie. 

Het is mogelijk om de Grote Kerk te bezoeken of deel te nemen aan een rondleiding. U kunt hierbij ook gebruik maken van de Mediatour, die u meeneemt langs de geschiedenis en bezienswaardigheden van de kerk. Meer informatie treft u bij bezoekersinformatie.

Ramen in Nood