‘Sura Cantat’ in Coronatijd

Op dinsdagavond 10 maart 2020 repeteerde de Grote Kerk cantorij ‘Sura Cantat’ voor het laatst in de volledige bezetting. Daarna waren deze zangrepetities niet meer mogelijk. Wat volgde waren de online-kerkdiensten en het experimenteren om daarvoor het beeld en geluid zo goed mogelijk krijgen.

Sura-gemeentezang-kwartet

In de afgelopen tijd is door `Sura Cantat`gewerkt aan een steeds beter hoorbare zang bij de opnames van deze diensten. Eerst door cantrix Catrien Posthumus Meyjes en vanaf zondag 3 mei jl. met versterking van het Sura-gemeentezang-kwartet. Sinds die zondag zongen telkens vier cantorijleden, in wisselende samenstelling,de liederen voluit mee.

Na de zomer is begonnen om steeds met zes cantorijleden onder leiding van de cantrix te zingen in de omgang, achter de preekstoel. Dat bleek een akoestische vondst.  De leden van ‘Sura Cantat’ staan op de nieuwe ‘opstappers’, die niet wiebelen op de grafzerken.

De leden van ‘Sura Cantat’ staan op de nieuwe ‘opstapper’, die niet wiebelen op de grafzerken.

Toekomstmuziek

Op deze manier heeft ‘Sura Cantat’ in de afgelopen maanden de gemeentezang voor haar rekening genomen, begeleid door Cor Ardesch die de cantorij vleugels geeft.
Inmiddels zijn we weer ingehaald door de tweede lockdown en door het advies om niet meer te zingen in de kerk. Vanaf zondag 17 januari wordt er daarom helemaal niet meer gezongen tijdens de kerkdiensten.
‘Sura Cantat’ hoopt  de gemeentezang na de lockdown weer goed over te kunnen brengen. Maar het beste  zou natuurlijk zijn als de gemeente haar stem weer zou kunnen laten horen in de kerk. Helaas is dat voor nu toekomstmuziek.