Vorderingen restauratie Kamorgel

Inmiddels is het herstel van de balgen van het Kamorgel van de Grote Kerk in volle gang. In de tweede week van januari zijn de balgen zorgvuldig verwijderd. In de torenhal was een grote steiger opgebouwd om de zware balgbladen via de achterkant van het orgel naar beneden te kunnen laten zakken.

De balgen zijn veilig aangekomen in de werkplaats van Orgelmakerij Reil in Heerde. Daar worden ze grondig schoongemaakt en opnieuw beplakt met runderleer. Voorheen gebruikte men meestal schapenleer, maar het voordeel van runderleer is dat het sterker is en bovendien bestaat uit grotere stukken, waardoor er minder (kwetsbare) naden nodig zijn.

Bij het verwijderen van de balgen uit het balgenhuis werd een calcantenbel zichtbaar. Dit belletje werd vroeger (toen er nog geen elektriciteit bestond), bediend door de organist op het moment dat er weer lucht nodig was om te spelen. De balgentreders, ook wel calcanten genoemd, bedienden de 4 schepbalgen met hun voeten. Door hun gewicht te laten zakken op de balken (zie foto) werd er lucht ‘geschept’.

Het werk verloopt geheel volgens plan zodat naar verwachting eind mei het orgel weer bespeelbaar zal zijn.  De feestelijke ingebruikname van het gerestaureerde Kamorgel staat gepland voor vrijdag 28 mei a.s. met een concert van organist Cor Ardesch (aanvang 20:00 uur). Ramon Wolkenfelt (trompet), Annet KleinJan (klarinet) en Niek KleinJan (marimba en pauken) zullen medewerking aan dit bijzondere concert verlenen.