Gerestaureerd Kamorgel weer in gebruik

De restauratie van de balgen van het Kamorgel in de Grote Kerk door Orgelmakerij Reil (Heerde) is succesvol afgerond. Eind april jl. zijn de balgen weer terug vervoerd naar de Grote Kerk. Opnieuw moesten grote steigers worden opgebouwd in de torenhal, om de vijf balgen en de drie harmonica-verbindingsstukken naar boven te takelen en vervolgens via de deur bij de achterwand van het orgel te plaatsen. Een lastige en zware klus die met grote zorg is uitgevoerd. Inmiddels is alles aangesloten en is het orgel ook uitgebreid gestemd en daarmee gereed om weer te worden bespeeld.

De restauratie van de balgen is het sluitstuk van een lang proces om het Kamorgel in goede staat te brengen. Na de restauratie in 1987 volgde grondig onderzoek en werd conserverend herstel (2010) uitgevoerd. Ook aan het herstel van de lekkende balgen ging een lange voorbereiding vooraf en er moest naar financiering worden gezocht. Dankzij de mooie sponsorbijdrage van de Broere Foundation die vervolgens ook de aanvraag van subsidie bij de ‘Subsidieregeling Restauratie Rijksmonumenten Zuid- Holland’ mogelijk maakte, werd het herstel financieel haalbaar. Orgelmakerij Reil heeft niet alleen de restauratie met groot vakmanschap uitgevoerd, maar ook van begin af aan meegedacht en geadviseerd.

Op vrijdag 28 mei a.s. is het zover: het gerestaureerde Kamorgel is voor eerst weer te horen bij het speciale concert voor de feestelijke ingebruikname van het orgel. Een bijzonder moment, ook voor Grote Kerk organist Cor Ardesch die het hele restauratieproces deskundig en met enthousiasme heeft begeleid samen met de kerkrentmeesters van de Grote Kerk.
Het concert begint om 20:00 uur en aanmelding is verplicht. Meer informatie over het programma van het concert en de – door de Coronamaatregelen nog beperkte – toegang vindt u bij onze informatie over Orgelconcerten.
Vanaf zondag 30 mei a.s.  wordt het Kamorgel ook weer bespeeld tijdens de erediensten in de Grote Kerk.