Klanken Kamorgel en Bachorgel nu ook digitaal in de huiskamer

Op zaterdag 3 juli j.l. vierde Orgelmakerij Noorlander haar 12,5-jarig jubileum. Op deze dag, die gehouden werd in de Grote Kerk van Dordrecht, kwamen honderden orgelliefhebbers af.

Noorlander introduceerde twee samplesets t.w. van het Kam en van het Bachorgel. Het afgelopen jaar is hard gewerkt aan deze samplesets die tot stand zijn gekomen in goed overleg tussen de kerkrentmeesters van de Grote Kerk en Orgelmakerij Noorlander. Afgelopen jaar zijn in de vele nachtelijke uren tonen van elk register, toets voor toets, opgenomen. Twee unieke orgels die staan in één van de mooiste kerken van Nederland, de Grote Kerk van Dordrecht. Beide orgels met hun eigen uitgesproken karakter en mogelijkheden, in een geweldige akoestiek. Het resultaat is werkelijk verbluffend en de reacties waren overweldigend. De gasten, maar ook een aantal professionele organisten heeft reeds kennis gemaakt en zijn unaniem zeer enthousiast over de realistische klankweergave.

Verder heeft Orgelmakerij Noorlander een eerste versie van een eigen sampler gelanceerd. Deze sampler draagt de naam Sweelinq. De grootste voordelen van Sweelinq zijn de traploos instelbare galm, supersnelle laadtijd, eenvoudigheid in bediening, zeer realistisch windmodel en groot klankrealisme. Prachtig om juist in dit jaar, het Sweelinck-jaar, iedereen voor het eerst kennis te laten maken met deze sampler.

Vanaf begin najaar wordt e.e.a. beschikbaar gesteld als gratis béta versie (test-versie) voor iedereen die dat wil! Meldt u in ieder geval aan voor de nieuwsbrief (via www.samplesetsdordrecht.nl).

De bezoekers konden kennis maken met het nieuwe model in de Iconics-line; model ‘Dordt’ (zie foto’s). Als inspiratie voor dit meubel is de speeltafel van het beroemde Kam-orgel van de Grote Kerk van Dordrecht gebruikt. Naast de look-a-like speeltafel heeft dit model ook alle opties voor een optimale bediening als virtueel orgel. Zo is op een ingenieuze wijze het touchscreen verwerkt en beschikt het orgel over een hoogwaardig audiosysteem. Verder zijn er tal van stijlelementen in het meubel verwerkt. Hierbij moet u denken aan trekregisters met de originele registerbenamingen, de orgelbank en profiellijsten.

Al met al een geslaagde dag omlijst met orgelspel op het Kam en Bachorgel van de organisten Rien Donkersloot, Evan Boogerd, Aarnoud de Groen, Hans van de Glind en Pieter Heykoop.