Wapenschildjes keren terug in Grote Kerk

Van het begin van de zeventiende eeuw tot 1863 werd de Grote Kerk verlicht door koperen bolkronen met kaarsen. Er kwamen er in totaal twaalf te hangen in verschillende maten, met er boven op een wapenschildje van degenen die ze geschonken had: zes door A. van Beveren, twee door J. van Beveren en vier door A. van Bleijenburg. In 1863 werd overgestapt op nieuwe verlichting in de vorm van zinken gaskronen. De bolkronen werden verkocht, de wapenschildjes verdwenen in het archief van het Dordrechts Museum. Ruim anderhalve eeuw later zijn ze nu (permanent) terug in de kerk. (Foto’s Herman van Duinen)
De tekening van de kroon ia afkomstig uit het stadsarchief.

Herman A. van Duinen onderzocht waar de bolkronen uiteindelijk heen gingen. Acht werden er middels advertentie in de Dordrechtsche Courant van 5 april 1864 te koop aangeboden. De Leydse Courant meldt twee maanden later dat er vier zijn aangekocht door de Nederlandse prinses Marianne van Nassau, die een slot en een protestantse kerk liet bouwen in Kamens, in de Poolse regio Silezië.

De wapenschildjes bleven in ieder geval in Dordrecht. “We wisten al een jaar of tien dat ze in het museumdepot lagen”, zegt kerkrentmeester Jacob Klink. “Het duurde echter nogal lang voordat we ze weer naar de kerk konden krijgen. Dat is nu gelukt. Ze zijn voortaan te zien in de kooromgang aan de Pottenkade-zijde van de kerk.”

Koperen kronen en wapenschildjes