Judaspenning in de tuin van de Grote Kerk

Grote Kerk zaait Judaspenning – ‘Dochters van Dordrecht’.

De Grote kerk is benaderd om mee te doen aan het project “Dochters van Dordrecht”. Marleen Oud en Geerten Ten Bosch hebben in 2020 de prijsvraag wonnen: ’bedenk een blijvend eerbetoon voor de Dochters van Dordrecht’.  Zij bedachten een bloementuin: ’als een levend en groeiend eerbetoon aan de vrouwen die voor de stad belangrijk zijn of zijn geweest’. Op de Dochterslijst staan 120 vrouwen, die symbolisch zijn gekoppeld aan evenzoveel bloemen.

De verhalen van de ‘Dochters van Dordrecht’ horen bij het culturele erfgoed van de stad. Om dit te realiseren, zullen op verschillende locaties, door de hele stad, bloemen gaan bloeien die aan specifieke vrouwen zijn gekoppeld. Het zorg tegelijkertijd voor meer groen in de stad.

Sura wordt herdacht bij de Grote Kerk. . Judaspenning is uitgekozen als passende bloem in de kerktuin. Meer informatie over Sura vindt u hier: Sint-Sura – Vrienden van de Grote Kerk Dordrecht

De Judaspenning is voorgezaaid en de plantjes zijn 18 mei om het beeld van Sura geplant. Er zit een tijdelijke rand omheen die nog wordt vervangen door Cortenstaal. Met de maaiers van het grasveld zijn afspraken gemaakt om de plantjes te sparen.

De bloemen zijn paars of wit. Eenmaal uitgebloeid lijken de zaaddozen op “geldbuideltjes” of “zilverlingen”. Volgens Matteüs heeft Judas Jezus verraden voor dertig zilverstukken.

Judaspenning (Lunaria annua) behoort tot de Kruisbloemenfamilie, een wereldwijd voorkomende plantenfamilie die bekend staat om de vele eetbare soorten. De familie verschaft veel van de wintergroenten. Bekende eetbare broers en zussen zijn bloemkool, radijs en spruitjes. Het is een tweejarige plant, maar zaait zichzelf royaal uit.