Solidariteitsbijeenkomst Turkije en Syrië: zondag 19 maart 14.00 uur

De klokken van de Grote Kerk luiden zondag 19 maart de solidariteitsbijeenkomst in met de slachtoffers van de aardbevingsramp in Turkije en Syrië. Het Platform Turkse Dordtenaren, het Platform Dordtse kerken en de Grote Kerk, vinden het luiden van de klokken heel symbolisch en ook emoties rakend op weg naar het samenzijn dat begint om 14.00 uur. Zij organiseren het programma in de kerk om enerzijds ruimte te geven aan verdriet en rouw en ook hoop. Anderzijds is het de opzet om de aandacht te vestigen op het gironummer 555. Dat staat nog steeds open om geld bijeen te brengen voor (nood) hulp voor de slachtoffers in de twee landen.

De Grote Kerk is niet verwarmd en daarom is het advies om warme kleding aan te trekken. Wie het toch nog te koud vindt: er is een directe uitzending via het YouTube-kanaal van de Grote Kerk. Dagvoorzitter is Hans Berrevoets. Na zijn welkomstwoord zal burgemeester Wouter Kolff de solidariteitsbijeenkomst openen.

De veelkleurigheid van het programma blijkt uit de opbouw in twee delen. In de eerste helft zal vooral een interreligieus karakter voorop staan. Voorganger van de Grote Kerk, ds. Paul Wansink, hoopt dat door de aandacht voor vier wereldreligies de solidariteitsbijeenkomst nog meer een teken mag zijn van verbondenheid in voor- en tegenspoed tussen Dordtenaren.

Imam Ali Turk, rabbijn Albert Ringer, RK-pastor Sander Verschuur en ds. Paul Wansink spreken een gebed uit. De gebeden worden ingeleid door stadsorganist Cor Ardesch, die Prière van L. Boëllmann zal spelen. Ds. Wansink: ,,We bidden elke week in onze Grote Kerk voor vrede in de wereld en vrede in de eigen stad Dordrecht. Aan het einde van elke dienst spreken we uit, dat we daarvoor een opdracht in de wereld hebben. Daarom is het goed dat we ons extra bewust zijn dat er zevenduizend Dordtenaren zijn, die directe banden hebben met Turkije. Met het volk van Syrie zijn er ook emotionele banden. Op zondag 19 maart willen we in solidariteit delen in hun en ons verdriet en rouw en we blijven denken in hoop, ieder ook vanuit zijn of haar eigen innerlijke kracht en geloof.”